Zawiera mnóstwo witamin i mikroelementów. Jest lekkostrawny, działa przeciwzapalnie i stanowi bogactwo błonnika. Ma lekko pikantny smak. Jakie inne właściwości ma jarmuż, jak się go je i jak przygotować sok z jarmużu?
Jarmuż – właściwości:
- zawiera witaminy C i K, witaminy z grupy B, przeciwutleniacze, luteinę, żelazo, wapń, fosfor i magnez;
- jest lekkostrawny;
- działa przeciwzapalnie;
- zawiera mnóstwo błonnika;
- wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego;
- ma właściwości antynowotworowe;
- korzystnie wpływa na wzrok;
- chroni przed wrzodami;
- zapobiega osteoporozie i leczy ją dzięki bardzo dużej zawartości wapnia;
- powinni go unikać chorzy na tarczycę i kamicę szczawianową ze względu na zawartość szczawianów.
Jarmuż – jak się go je?
Jarmuż wygląda jak skrzyżowanie kapusty z brokułem. Sezon na jarmuż trwa od września do początku zimy, ale młode listki można spożywać również latem, pod warunkiem że najpierw umyjemy je i zamrozimy; unikniemy w ten sposób charakterystycznej goryczki.
Jarmuż można spożywać na surowo: jako składnik surówek i sałatek lub w postaci pesto. Starsze liście lepiej podawać na ciepło – w zapiekankach, zupach i sosach. Na bazie jarmużu można przygotować sok.
Sok z jarmużu – jak go przygotować?
Przepis nr 1.
Składniki:
- ok. 20 świeżych liści jarmużu – młodych, bez przebarwień,
- 2 duże jabłka,
- świeży ogórek,
- pół limonki lub cytryny,
- kilka kropel oleju lnianego.
Najpierw myjemy wszystkie składniki, po czym osuszamy je i przepuszczamy przez wyciskarkę. Dodajemy olej, aby witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K) mogły zostać przyswojone przez organizm. Gotowy sok można dosłodzić miodem, cukrem trzcinowym lub stewią.
Wyciskarkę można zastąpić blenderem; wtedy składniki należy rozcieńczyć wodą, sokiem jabłkowym lub pomarańczowym, jogurtem naturalnym, maślanką, kefirem albo mlekiem.
Przepis nr 2.
Składniki:
- 1/3 garści jarmużu, 1/3 garści botwiny i 1/3 garści szpinaku,
- 1 gruszka,
- 1 filiżanka truskawek,
- pół cytryny ze skórką,
- 1 jabłko, pokrojone na kawałki.
Przerabiamy kolejno: warzywa, gruszkę, truskawki, cytrynę i jabłko.
Dodaj komentarz