Jarmuż: jakie ma właściwości, jak się go je i jak przygotować sok z jarmużu?

Zawiera mnóstwo witamin i mikroelementów. Jest lekkostrawny, działa przeciwzapalnie i stanowi bogactwo błonnika. Ma lekko pikantny smak. Jakie inne właściwości ma jarmuż, jak się go je i jak przygotować sok z jarmużu?

Jarmuż – właściwości:

  • zawiera witaminy C i K, witaminy z grupy B, przeciwutleniacze, luteinę, żelazo, wapń, fosfor i magnez;
  • jest lekkostrawny;
  • działa przeciwzapalnie;
  • zawiera mnóstwo błonnika;
  • wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego;
  • ma właściwości antynowotworowe;
  • korzystnie wpływa na wzrok;
  • chroni przed wrzodami;
  • zapobiega osteoporozie i leczy ją dzięki bardzo dużej zawartości wapnia;
  • powinni go unikać chorzy na tarczycę i kamicę szczawianową ze względu na zawartość szczawianów.

Jarmuż – jak się go je?

Jarmuż wygląda jak skrzyżowanie kapusty z brokułem. Sezon na jarmuż trwa od września do początku zimy, ale młode listki można spożywać również latem, pod warunkiem że najpierw umyjemy je i zamrozimy; unikniemy w ten sposób charakterystycznej goryczki.
Jarmuż można spożywać na surowo: jako składnik surówek i sałatek lub w postaci pesto. Starsze liście lepiej podawać na ciepło – w zapiekankach, zupach i sosach. Na bazie jarmużu można przygotować sok.

Sok z jarmużu – jak go przygotować?

Przepis nr 1.

Składniki:

  • ok. 20 świeżych liści jarmużu – młodych, bez przebarwień,
  • 2 duże jabłka,
  • świeży ogórek,
  • pół limonki lub cytryny,
  • kilka kropel oleju lnianego.

Najpierw myjemy wszystkie składniki, po czym osuszamy je i przepuszczamy przez wyciskarkę. Dodajemy olej, aby witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K) mogły zostać przyswojone przez organizm. Gotowy sok można dosłodzić miodem, cukrem trzcinowym lub stewią.
Wyciskarkę można zastąpić blenderem; wtedy składniki należy rozcieńczyć wodą, sokiem jabłkowym lub pomarańczowym, jogurtem naturalnym, maślanką, kefirem albo mlekiem.

Przepis nr 2.

Składniki:

  • 1/3 garści jarmużu, 1/3 garści botwiny i 1/3 garści szpinaku,
  • 1 gruszka,
  • 1 filiżanka truskawek,
  • pół cytryny ze skórką,
  • 1 jabłko, pokrojone na kawałki.

Przerabiamy kolejno: warzywa, gruszkę, truskawki, cytrynę i jabłko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *