Wiele kobiet uważa krem do twarzy za jeden z najważniejszych kosmetyków. Aplikujemy go dwa razy dziennie: rano i wieczorem. Kremy do twarzy mogą mieć różne właściwości oraz być przeznaczone dla różnych typów cery i różnego wieku skóry. Wraz z upływem lat zmienia się wygląd i zapotrzebowanie naszej skóry na składniki pielęgnacyjne. Jakie właściwości ma krem do twarzy 50+, 60+ i 70+? Krem do twarzy a wiek.
Krem do twarzy 50+ – właściwości
Po 50. roku życia skóra straciła bardzo dużo kolagenu, dlatego jest wiotka, szorstka i sucha. Krem do twarzy 50+ powinien zawierać znaczne ilości kolagenu, który uelastyczni i nawilży skórę, oraz fitoestrogeny i olejki, które poprawiają jej gęstość. Równie ważny jest retinol, który wpiera produkcję nowych komórek, i koenzym Q10, który poprawia koloryt skóry, nawilża ją i regeneruje oraz spłyca zmarszczki. Krem do twarzy 50+ powinien zawierać kwas hialuronowy, który zapewnia prawidłowe nawodnienie skórze, wygładza naskórek i chroni go przed wysuszeniem, oraz poprawiającą krążenie kofeinę.
Krem do twarzy 60+ – właściwości
Po 60. roku życia skóra jest wysuszona i cienka, a zmarszczki są głębokie i widoczne. Skóra łatwo ulega podrażnieniom, ponieważ jej funkcje regeneracyjne wyraźnie zwolniły. Kobiety w tym wieku często borykają się z przebarwieniami. Krem do twarzy 60+ powinien zawierać koenzym Q10, retinol, kolagen i witaminy w bardzo skoncentrowanych ilościach. Niektóre zostały wzbogacone o wyciąg z algi karmazynowej, który napina skórę twarzy, lub takie olejki i masła, które stymulują produkcję lipidów.
Krem do twarzy 70+ – właściwości
Po 70. roku życia skóra wiotczeje, obwisa i jest odwodniona, tkanka tłuszczowa traci objętość, a owal twarzy staje się nieregularny. Krem do twarzy 70+ powinien zawierać dużą ilość przeciwutleniaczy takich jak witamina C, która nie tylko stymuluje produkcję kolagenu, lecz także opóźnia fotostarzenie skóry oraz działa przeciwzapalnie i immunostymulująco. Krem do twarzy 70+ powinien zostać wzbogacony o retinol i koenzym Q10. Niektóre zawierają komórki macierzyste, na przykład z jabłoni szwajcarskiej, nasion winogron, bzu, melonów, róży czy pędów ryżu, które mają powstrzymywać upływ czasu.
Dodaj komentarz