Składa się z żelatyny, która jest mieszanką białek i peptydów uzyskiwaną poprzez częściową hydrolizę kolagenu. Kolagen znajduje się w skórze, kościach i chrząstkach zwierząt i ludzi oraz stanowi prawie 1/3 wszystkich białek w organizmie człowieka. Wzmacnia tkankę łączną i nadaje jej elastyczność. Niedobór kolagenu prowadzi do sztywnienia stawów, ścięgien i wiązadeł oraz do powstawania zmarszczek na skórze. Kolagen znajdziesz w galaretce – deserze pysznym, niskokalorycznym i jak się okazuje – zdrowym. Jakie inne zdrowotne właściwości ma galaretka?
Galaretka – właściwości zdrowotne:
- Dostarcza skórze kolagenu
Po 25. roku życia nasz organizm zaczyna hamować produkcję kolagenu, czego konsekwencją jest utrata przez skórę elastyczności i powstawanie zmarszczek. Regularne spożywanie galaretki dostarczy skórze kolagenu od wewnątrz, dzięki czemu zadziała skuteczniej niż większość kremów przeciwzmarszczkowych. - Poprawi kondycję kości i stawów oraz złagodzi ból związany z artretyzmem.
- Uzupełni niedobory białka.
Żelatyna, a co za tym idzie – galaretka jest źródłem białka w diecie. Żelatyna stanowi tańszy zamiennik odżywek, o ile uzupełni się ją o niektóre z brakujących w żelatynie aminokwasów. - Poprawia trawienie.
- Poprawia kondycję włosów
Regularne spożywanie żelatyny wzmacnia włosy, zapobiega ich wypadaniu i sprawia, że stają się grubsze i bardziej błyszczące. - Wzmacnia paznokcie.
- Sprzyja odchudzaniu
Spożywanie żelatyny przyspiesza proces odchudzania, ponieważ tłumi uczucie głodu i zapobiega objadaniu się.
Jak spożywać żelatynę?
- Rozpuść 2 łyżeczki żelatyny w wodzie i wypij. Stosuj 1-2 razy dziennie przez ok. 3 miesięcy, aby zobaczyć pierwsze efekty.
- Z żelatyny i soków owocowych rób domowe galaretki i żelki.
- Spożywaj regularnie rosół lub wywar drobiowy (gotowany na mięsie razem z kośćmi). Pij go na gorąco lub wykorzystaj jako bazę do innych zup i sosów.
- Zagęszczaj żelatyną zupy.
- Dodawaj żelatynę do koktajli owocowych.
- Rozpuszczaj żelatynę w mleku i spożywaj na śniadanie z płatkami lub otrębami.
- Zagęszczaj żelatyną domowej roboty jogurty, kefiry i sosy.
Dodaj komentarz