Galaretka i jej zdrowotne właściwości

Składa się z żelatyny, która jest mieszanką białek i peptydów uzyskiwaną poprzez częściową hydrolizę kolagenu. Kolagen znajduje się w skórze, kościach i chrząstkach zwierząt i ludzi oraz stanowi prawie 1/3 wszystkich białek w organizmie człowieka. Wzmacnia tkankę łączną i nadaje jej elastyczność. Niedobór kolagenu prowadzi do sztywnienia stawów, ścięgien i wiązadeł oraz do powstawania zmarszczek na skórze. Kolagen znajdziesz w galaretce – deserze pysznym, niskokalorycznym i jak się okazuje – zdrowym. Jakie inne zdrowotne właściwości ma galaretka?

Galaretka – właściwości zdrowotne:

  • Dostarcza skórze kolagenu
    Po 25. roku życia nasz organizm zaczyna hamować produkcję kolagenu, czego konsekwencją jest utrata przez skórę elastyczności i powstawanie zmarszczek. Regularne spożywanie galaretki dostarczy skórze kolagenu od wewnątrz, dzięki czemu zadziała skuteczniej niż większość kremów przeciwzmarszczkowych.
  • Poprawi kondycję kości i stawów oraz złagodzi ból związany z artretyzmem.
  • Uzupełni niedobory białka.
    Żelatyna, a co za tym idzie – galaretka jest źródłem białka w diecie. Żelatyna stanowi tańszy zamiennik odżywek, o ile uzupełni się ją o niektóre z brakujących w żelatynie aminokwasów.
  • Poprawia trawienie.
  • Poprawia kondycję włosów
    Regularne spożywanie żelatyny wzmacnia włosy, zapobiega ich wypadaniu i sprawia, że stają się grubsze i bardziej błyszczące.
  • Wzmacnia paznokcie.
  • Sprzyja odchudzaniu
    Spożywanie żelatyny przyspiesza proces odchudzania, ponieważ tłumi uczucie głodu i zapobiega objadaniu się.

Jak spożywać żelatynę?

  • Rozpuść 2 łyżeczki żelatyny w wodzie i wypij. Stosuj 1-2 razy dziennie przez ok. 3 miesięcy, aby zobaczyć pierwsze efekty.
  • Z żelatyny i soków owocowych rób domowe galaretki i żelki.
  • Spożywaj regularnie rosół lub wywar drobiowy (gotowany na mięsie razem z kośćmi). Pij go na gorąco lub wykorzystaj jako bazę do innych zup i sosów.
  • Zagęszczaj żelatyną zupy.
  • Dodawaj żelatynę do koktajli owocowych.
  • Rozpuszczaj żelatynę w mleku i spożywaj na śniadanie z płatkami lub otrębami.
  • Zagęszczaj żelatyną domowej roboty jogurty, kefiry i sosy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *